Animal C.A.T.
Consultancy & (Honden)training op maat voor jouw hond
Veel gestelde vragen
Mogen alle soorten honden komen trainen?
Elke hond is welkom bij Animal CAT hondenschool. Van pup, groot, klein, jong, oud, rashond, kruising, herplaatser, hond uit het buitenland. Vooraf houden we een telefonische intake waarin we alle bijzonderheden en jullie situatie bespreken en wat de beste mogelijkheid is.
Is een groepstraining geschikt voor mijn hond?
In de groepstrainingen proberen we mogelijk rekening te houden met de leeftijd en het niveau van de hond, zodat jij en je viervoeter zoveel mogelijk leren en ook genieten van het leuk samen trainen. Sommige trainingen zijn gestoeld op bepaalde leeftijdsgroepen of ambities, denk aan bijvoorbeeld de puppytraining. Alles is bespreekbaar en niets is onmogelijk!
Ongeacht het ras en ervaring is het belangrijk dat we weten hoe je hond reageert op andere mensen/ en of honden en wat de mogelijkheden zijn van jou en je hond.
Daarom maken we van te voren een beoordeling middels een individuele afspraak wat in eerste instantie verstandig is. Veiligheid staat voor eenieder voorop, voor je hond, jezelf en anderen.
In de groepstrainingen proberen we mogelijk rekening te houden met de leeftijd en het niveau van de hond, zodat jij en je viervoeter zoveel mogelijk leren en ook genieten van het leuk samen trainen. Sommige trainingen zijn gestoeld op bepaalde leeftijdsgroepen of ambities, denk aan bijvoorbeeld de puppytraining. Alles is bespreekbaar en niets is onmogelijk!
Ongeacht het ras en ervaring is het belangrijk dat we weten hoe je hond reageert op andere mensen/ en of honden en wat de mogelijkheden zijn van jou en je hond.
Daarom maken we van te voren een beoordeling middels een individuele afspraak wat in eerste instantie verstandig is. Veiligheid staat voor eenieder voorop, voor je hond, jezelf en anderen.
Welke entingen zijn vereist om te trainen met mijn hond?
Bij Animal CAT hanteren we de regel dat honden mogen komen trainen wanneer de pup de eerste 2 entingen hebben gehad ofwel de 6- en 9 wekenenting, volgens schema van de dierenarts.
Dit is om de gezondheid van alle honden bij Animal CAT waar mogelijk zoveel mogelijk te waarborgen.
Jaarlijks herhaal je volgens vaccinatieschema van de dierenarts. Is jouw hond getiterd, ook dan ben je welkom.
Moet ik wachten met de puppycursus tot mijn pup alle vaccinaties heeft gehad?
Puppy’s komen over het algemeen vaak met een week of 8 in huis terwijl de laatste vaccinaties met 12 weken worden gegeven. Fokkers en sommige dierenartsen adviseren nog wel eens om te wachten met contacten in de buitenwereld totdat jouw puppy volledig gevaccineerd is. Vaak is de reden hiervoor je pup het risico loopt dat je pup ziek wordt. De pup is inderdaad kwetsbaarder in deze eerste periode. Wij raden je desaltemin aan met de puppycursus te starten vanaf het moment dat je de pup in huis krijgt. Vanuit het idee van gedrag is deze periode van socialisatie erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je hond. Veel (positieve) contacten en ervaringen horen hierbij. Jij wil toch ook dat jouw pup goed gesocialiseerd wordt? Een minder of slecht gesocialiseerde hond kan op latere leeftijd gedragsproblemen krijgen.
We starten altijd 1 op 1 zodat je puppy alles rustig kan verkennen en wennen. Het terrein is hier schoner en hygiënischer dan de verdere buitenwereld en hier worden enkel gezonde honden toegelaten.
Vermijd hondenuitlaatvelden en snuffelen aan poep e.d. Veel besmettingen van ziekten vinden plaats door contact met uitwerpselen.
Titeren? Ja ook honden die voldoende bescherming hebben zijn welkom mits dit in het paspoort is verwerkt.
Vaccinatie tegen kennelhoest is wenselijk gezien dit een zeer besmettelijke hoest is.
Mag ik met 2 personen de cursus volgen?
Ja, met twee personen de training volgen kan uitstekend werken als beiden op de hoogte zijn van wat er tijdens de lessen besproken en geoefend is. Het is fijn als je beiden aanwezig bent tijdens de training en afspreek wie op dat moment de training uitvoert.
Mag ik mijn partner of gezinsleden meenemen?
Gezellig als je partner/ ouder/ kind ook meekomt naar de training, dat is geen enkel probleem*!
We adviseren ook juist dat iedereen die in de thuissituatie de hond helpt opvoeden, verzorgen en uitlaten in ieder geval een keertje mee komt trainen of kijken, zodat iedereen hetzelfde leert. Tijdens de 1 op 1 lessen zien we graag alle gezinsleden om samen op 1 lijn te gaan handelen.
We houden wel de regel aan dat maar één persoon tegelijk met de hond traint. De ander mag kijken en waar mogelijk als de instructeur aangeeft meehelpen in de groepsactiviteiten.
Het is anders voor de hond niet duidelijk naar wie te luisteren (want het zijn allemaal mijn baasjes?). Wisselen onderling tijdens de training is altijd toegestaan, zodat iedereen die met de hond wandelt of de kans krijgt om te oefenen.
*uitzondering is wanneer de coronaregels vanuit de overheid en het RIVM worden aangescherpt. Dit zullen we dit vooraf communiceren.
Ik ben slecht ter been / heb een blessure / zit in een rolstoel. Kan ik ook training volgen?
Ook wanneer je fysiek ergens hinder van ondervindt, is het mogelijk om groepslessen te volgen. We proberen waar mogelijk rekening te houden en oefeningen voor jou en je hond aan te passen indien nodig. Let wel op dat we trainen op gras en een onregelmatige ondergrond. Vormt je mobiliteit in zekere zin een belemmering om deel te nemen aan onze groepstrainingen, dan raden we aan te kiezen voor 1-op-1-begeleiding. Lees hier meer over bij onze privéhondentrainingen.
Mijn pup bijt, springt, wil niet in de bench, kan niet alleen zijn, plast in huis…
Gelukkig kunnen we je geruststellen. Iedere jonge hond verkent de wereld met zijn bek en weet nog niet wat wel en niet goed of fijn is. Het is allemaal heel normaal hondengedrag waar je wel wat aan moet (kunt) doen. Zodra je je eerste afspraak hebt gehad ontvang je informatie met de veel voorkomen onderwerpen van puppyeigenaren die net een pup in huis krijgen. Daarnaast krijgt je veel informatie tijdens de lessen. Ook is er alle tijd voor vragen en advies ook tijdens de 1 op 1 lessen. We staan altijd voor je klaar om je verder te helpen. Schroom dan ook niet om je vragen te stellen. Wil je extra aandacht en oefening, maak dan gebruik van de privélessen.
Ik krijg later mijn pup – hond. Kan ik me nu al inschrijven voor een cursus?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Fijn dat je al vooruit denkt! Het is mogelijk om je al in te schrijven. Om te voorkomen dat we te maken krijgen met te veel verloop of afzeggingen, vragen we je hiervoor een aanbetaling te doen, die uiteraard wordt verrekend met het cursusgeld. Ook hierbij geldt dat inschrijving pas compleet is na volledige betaling.
Gaan trainingen door bij slecht weer?
Bij Animal CAT Hondenschool trainen we min of meer in weer en wind. Dus ja, trainingen gaan praktisch altijd door! We gaan er namelijk vanuit dat je in deze weersomstandigheden je hond in principe ook uitlaat. Het is dan wel zo fijn wanneer de hond ook in die situaties naar je luistert.
Daar trainen we dan ook op!
Een training kan vanuit Animal CAT hondenschool geannuleerd worden wanneer wij vinden dat de weersomstandigheden op dat moment te gevaarlijk zijn voor mens en/of hond, denk aan onweer of extreme koude of hitte. Zeggen wij een training af, dan zorgen we altijd voor een inhaalmogelijkheid voor de groep op een andere dag-tijd. Zeg je zelf een training af, dan is dat eigen keuze en is inhalen helaas niet mogelijk.
Mijn hond is loops (geweest). Kan ik met de groepsles meedoen?
Loopse teefjes zijn welkom op de training. Echter dient dit altijd vooraf gemeld te worden en in welke fase van de loopsheid je teef zit. We bepalen aan de hand van het gedrag van jouw hond en de groepssamenstelling of meedoen al dan niet mogelijk is. Oefeningen dienen dan aan de lijn uitgevoerd te worden en honden gaan niet los.
Denk je dat je ze loops gaat worden? Alle oefeningen aan de lijn blijven doen (honden gaan niet los).
Misschien denk je; “Het kan een goede oefening zijn om jouw hond te leren te luisteren ook voelt ze zich lichamelijk anders. En anderzijds kan het ook fijn zijn voor de andere aanwezige honden om te leren te luisteren naar hun eigenaar, ondanks dat de honden onderling ruiken dat er een loops hondje bij is….” Dat is zo maar iedere teef en reu reageert anders.
Daarom horen we vooraf aan de training dat je hond loops is of dat je denkt dat ze loops gaat worden, zodat we tijdig de juiste maatregelen en inschatting maken.
Mag ik komen als mijn hond een besmettelijke ziekte heeft?
Wanneer je hond een besmettelijke ziekte heeft of wanneer je hond in aanraking is geweest met een ziekte die besmettelijk is – denk aan de ziekte van Giardia, Kennelhoest ookwel besmettelijke hondenhoest of diarree – dan mag je tijdelijk niet komen trainen.
Dit, omdat besmettelijke ziektes zich supersnel verspreiden en zo andere honden ook besmet kunnen raken. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Een gezondheidsverklaring van de dierenarts is nodig om weer deel te kunnen nemen aan de (groeps)cursus.
Ik ga een les niet halen. Mag ik een les inhalen (op een andere dag)?
Heb je een les gemist of afgezegd om welke reden ook – bijvoorbeeld vanwege ziekte van jezelf of je hond, een andere afspraak of vakantie – dan is er geen inhaalmogelijkheid.
Schrijf je je in voor een cursus, dan wordt je (rekening houdend met bepaalde voorkeuren in hoeverre mogelijk) in een groep ingedeeld op een vaste dag en tijdstip. Tijdens een cursus is het niet mogelijk om te wisselen van trainingsdag. Het is ook niet mogelijk om een les die je zelf het gemist in te halen op een ander moment.
Je kunt je voorstellen dat is heel storend is voor de andere deelnemers en honden als een onbekende hond voor afleiding zorgt en een onveilig of onprettig gevoel.
Je kunt altijd de mogelijkheden op dat moment van Animal C.A.T. en jouw situatie bespreken.
Ik ga een les niet redden. Mag mijn partner de les volgen?
Dat mag zeker! Red je zelf een les niet door bijvoorbeeld (onvoorziene) omstandigheden, dan mag er altijd iemand anders met je hond komen trainen. Laat dit altijd van te voren weten – op de dag zelf is ook mogelijk dit door te geven – zodat we weten wie we kunnen verwachten en mogelijk aanpassingen moeten doorvoeren.
Gebruiken jullie de clicker?
De clicker is een handig hulpmiddel bij het aanleren van een oefening. Je mag de clicker gebruiken. Een clicker is een klein plastic doosje waarin een metaal plaatjes ziet wat een clickgeluid maakt als je erop drukt. Met dit geluid maak je jouw hond duidelijk dat jouw hond goed doet. Jouw hond krijgt bij iedere click een beloning.
Ben ik verplicht de clicker te gebruiken?
De clicker is niet verplicht om te gebruiken. Je kunt ook een clickwoord gebruiken, bijvoorbeeld YES. Het is wetenschappelijk bewezen dat honden beter reageren op het geluid van de clicker dan gesproken woorden.
Welke kleding raden jullie aan om te dragen?
We trainen op straat, gras en in de buitenlucht en binnen, dus gepaste kleding naar de weersomstandigheden en temperaturen is aan te raden.
Trek iets aan wat comfortabel zit en wat niet erg is om wellicht wat vlekken te krijgen.
Vermijd zoveel mogelijk wapperend materiaal, denk aan lange sjaals, een open flapperende jas: dit kan allemaal afleiding zijn voor je hond en de training en aandacht van je viervoeter beïnvloeden.
In de zomer is lekker luchtige kleding prima. Heeft het geregend, dan zijn watervaste schoenen of laarzen wel handig. Stevig schoeisel is aan te raden.